Ramon Tolatzis: Van Accountant naar Consultant

18 november 2020

Na de studie Accountancy en een aantal jaar als assistent accountant en assistent controller te hebben gewerkt, ging Ramon Tolatzis 5 jaar geleden bij BAS aan de slag. Als finance consultant werkt hij op projectbasis bij verschillende opdrachtgevers in de zorg, retail en zakelijke dienstverlening. Zijn passie binnen de financiële sector ligt met name in controlling.

Ik ben ooit begonnen in de accountancy, vanwege een vader van een vriend. Nadat ik 3 jaar bij Ernst&Young (tegenwoordig EY) had gezeten, heb ik de samenstel geprobeerd. Toen kwam ik erachter dat deze wereld niet voor mij is weggelegd. Ik vond het leuk om aan de andere kant van de tafel te zitten. Ik miste het om het nut en resultaat van mijn werkzaamheden te kunnen zien. Zo was ik bij EY 18 weken op projectcontrole en heb ik nooit geweten wat er met mijn bevindingen gedaan werd.

Ik ben daarom eerst verdergegaan bij Coolcat als assistent controller en daarna als junior business controller bij RAZ (een zorginstelling). Na enige tijd merkte ik dat de rek er bij beide uit was. Ik miste kansen om mezelf verder te ontwikkelen en door te groeien. En toen kreeg ik via een oud-collega van Coolcat de tip om eens bij BAS te solliciteren. Het ging erg snel, de klik was er direct.

‘Binnen een week wist ik: BAS wordt mijn nieuwe werkgever.’

Waarom heb jij voor BAS gekozen?

Ik houd van een informele omgeving (nog iets wat ik niet in de accountancy kon vinden). BAS bood dit. Het is een toffe organisatie. Niet al te groot en juist daarom erg persoonlijk. Het welbekende nummertje komt hier alleen langs in mijn werkzaamheden. Dat is erg fijn en zo zijn de lijntjes ook erg kort, mocht je ergens mee zitten.

Ik merk zelf dat ik ergens op uitgekeken raak als ik er te lang zit. Bij BAS heb ik dat nog niet ervaren, omdat ik meerdere opdrachten heb gehad, die mij steeds weer iets nieuws bieden. Mocht ik het toch zat zijn, dan kan ik dat aangeven en dan kijken ze verder voor mij. Daarnaast biedt BAS mij wél groeimogelijkheden. Bijvoorbeeld door trainingen via Creating Insights en opleidingsmogelijkheden aan te bieden.

Hoe was jouw eerste opdracht? Kan je daar wat meer over vertellen?

Mijn eerste opdracht was bij Pameijer. Ik weet het nog best goed, zij verzorgen gehandicaptenzorg in Rotterdam. Ik was adviseur op de afdeling Cliëntzaken en werd gevraagd om controlebestanden te maken voor de afdeling, waarmee zij de declaraties naar de verschillende gemeentes konden controleren op juist- en volledigheid. Een leuke eerste opdracht. Ik voelde me er ook direct thuis, het waren namelijk hele leuke collega’s.

‘Ik merkte al gauw dat je als externe veel vrijheid krijgt, ik houd daarvan, want zo kan ik het beste uit mijzelf halen.

Ik pakte er andere kleine projecten bij en liet op deze manier zien dat ik er was. Dat hebben zij ook opgemerkt. Ik ben later nog een keer teruggevraagd voor een andere opdracht op business control.

Wat is er de afgelopen jaren veranderd bij BAS?

Voor mijn gevoel is BAS de afgelopen jaren professioneler geworden. Het was in het verleden nog weleens onduidelijk bij wie je moest zijn als je iets nodig had of als je een vraag had.

‘De consultant staat centraal in de organisatie.’

Er is een beoordeling gekomen, waar je als consultant zelf veel invloed op hebt. Via Creating Insights krijgt de consultant uitgebreide mogelijkheden om zichzelf te ontwikkelen. BAS staat klaar om mij zo goed mogelijk bij een klant te plaatsen. Op deze manier kan ik mijn carrière voortzetten en doorgroeien binnen steeds weer andere opdrachten. Zo ben ik adviseur cliëntzaken geweest, BI-specialist, maar ook business controller. Op dit moment heb ik een mooie gecombineerde opdracht bij Basalt Revalidatie als business controller en BI analist.

‘De diversiteit in de opdrachten vind ik mooi in mijn werk.’

Hoe hou jij binding met de organisatie als consultant?

Ik heb regelmatig contact met mijn accountmanager Judith. Daarnaast komt ambitiemanager Vera af en toe langs of hangt ze aan de lijn. Voor corona ging ik met regelmaat naar kantoor voor een cursus of een borrel. Ik heb een aantal opdrachten gehad, waarmee ik samen met collega-consultants heb gewerkt. Dat was fijn, omdat zij in hetzelfde schuitje zitten als ik. Ik kijk uit naar het moment dat ik iedereen weer kan zien! 

Meld je hier aan!