De zorgsector staat voor grote uitdagingen. Stijgende kosten, een tekort aan personeel en de groeiende vraag naar zorg zetten de betaalbaarheid en toegankelijkheid onder druk. In deze complexe situatie wordt de rol van de financiële functie steeds belangrijker. Hoe kunnen we echter zorgen dat financiële stabiliteit en efficiënte processen niet ten koste gaan van kwalitatieve zorg? Is samenwerking en innovatie de sleutel tot succes?
Fiep, healthcare consultant bij BAS Consultancy, begon haar carrière als medisch hulpverlener in de acute zorg. Ze werkte dagelijks samen met collega-zorgverleners op onder andere de hartbewaking. “Doordat ik zelf aan het bed heb gestaan, weet ik precies waar de knelpunten zitten,” legt ze uit. Ze zag hoe veel tijd verloren ging aan registraties, hoe communicatie tussen afdelingen vaak niet soepel verliep en welke frustraties dat veroorzaakte. “Ik wilde verder kijken dan de dagelijkse praktijk,” zegt ze. “Mijn doel werd het aanpakken van structurele problemen, zonder de werkdruk voor zorgverleners te verhogen, zodat zij hun tijd beter kunnen besteden aan patiëntenzorg.”
Om dit te realiseren, besloot Fiep haar horizon te verbreden. ‘’Het is belangrijk om het primaire proces goed te begrijpen, maar sommige knelpunten kun je alleen oplossen als je ook achter de schermen van de zorgsector kijkt,” legt ze uit. Fiep besloot daarom de master Health Economics, Policy & Law te volgen. “Tijdens deze opleiding heb ik geleerd hoe ik problemen in processen kan opsporen en aanpakken. Het gaf me een bredere kijk op hoe je inefficiënties kan aanpakken en systemen effectiever kan maken,” vertelt ze.
Een van de grootste uitdagingen in de zorgsector is het gebrek aan samenwerking tussen afdelingen. “Iedere afdeling doet wat er van hen verwacht wordt, maar het ontbreekt vaak aan een gezamenlijke visie,” legt Fiep uit. Dit wordt extra duidelijk bij patiënten met complexe zorgvragen, waarbij meerdere specialismes betrokken zijn. “Het is cruciaal dat afdelingen beter samenwerken en elkaars werk begrijpen om de zorg optimaal af te stemmen.”
Fiep ziet daarnaast veel kansen in het verbeteren van processen zoals materiaalinkoop en registratie. “Als je deze beter afstemt op wat zorgverleners echt nodig hebben, voorkom je verspilling,” legt ze uit. Ook eenvoudige en slimme registratieprocessen hebben haar prioriteit. “Administratieve taken worden vaak ervaren als een extra last, terwijl goede registratie essentieel is voor financiële verantwoording. Door systemen beter te integreren en onnodige velden te schrappen, kun je de werkdruk voor zorgverleners flink verlagen, terwijl ook de financiële druk binnen organisaties afneemt. Dit helpt om uitstroom te beperken en de kwaliteit van zorg voor de patiënt te waarborgen.”
De zorgsector staat voor grote veranderingen, waarin het vinden van een balans tussen kostenbeheersing en toegankelijke, goede zorg centraal staat. ‘Om hierin voorop te lopen, is het nodig dat zorgorganisaties helder inzicht hebben in hun kosten en opbrengsten,’ legt Fiep uit. ‘Zo kun je zien welke processen echt bijdragen aan de zorg en welke vooral kosten veroorzaken zonder veel waarde toe te voegen.’ Met die kennis kunnen processen slimmer worden ingericht, waarbij de patiënt centraal blijft staan.
Het betrekken van zorgverleners en andere medewerkers is daarbij cruciaal. “Zij kennen de dagelijkse uitdagingen en kunnen helpen bij het bedenken van praktische, duurzame oplossingen,” zegt Fiep. Volgens haar is het slaan van een brug tussen de zorg aan het bed en het managementniveau essentieel om veranderingen succesvol door te voeren.
Slim omgaan met middelen is volgens Fiep een belangrijke sleutel om zorgverleners te ondersteunen en een werkomgeving te creëren waarin zij optimaal kunnen presteren. Samenwerking, innovatie en een duidelijke visie zijn hierbij onmisbaar. “Wanneer zorg en financiën effectief samenwerken, ontstaat ruimte voor het leveren van optimale zorg,” benadrukt ze.